Yhteinen keittiö pilotit

Pilotit – ”Yhteistä on keittiö”


Pilottipaikkakunnilla
(Lahdessa, Porvoossa, Seinäjoella, Tampereella ja Vihdissä) Yhteisen keittiön ydin on sama kaikilla. Alueen toimijat ja asukkaat toimivat, vaikuttavat ja kehittävät yhdessä. Joka paikkakunnalla toiminta on lähtökohdiltaan erilaista, toiminta perustuu paikkakunnan asukkaiden ja toimijoiden tarpeille ja resursseille. Kaikille on yhteistä tila, joka kokoaa ihmiset helposti yhteen ruokailun äärelle. Yhteistä on myös ajatus siitä, että ihmisten kohtaaminen on kokonaisvaltaisempaa, kun ruokailu kokoaa kävijät kotoisasti yhteen. Keittiö on tila, joka mahdollistaa myös muuta toimintaa.

Yhteinen keittiö pilottipaikkakunnillaon mukana kaupungin, seurakunnan, yhdistysten, sairaanhoitopiirien ja oppilaitosten toimijoita. Näillä paikkakunnilla on vakiintunut toimijoiden yhteistyöverkosto sekä runsaasti kokemusta Yhteinen keittiö toiminnasta.

Yhteinen keittiö pilotit ovat sitoutuneet konsultoimaan ja  mentoroimaan kehitteillä olevia Yhteisiä keittiöitä. Yhteinen keittiö tarjoaa tukea olemassa olevan toiminnan kehittämiseksi yhteisölliseksi ja osallistavaksi.

 

Lahti

Toiminnallinen diakonia:
”leipäjonoista ruokapöytään”

Porvoo

Tapahtumien ohjelma:
”ruokatapahtumat ovat mahdollisuus”

Seinäjoki

Kaupunginosan yhteisön voima:
”asuinalueen avoin yhteinen lounastila”

Tampere

Vanhuspalvelujen muutos:
”palvelujen uusi kulttuuri, ikäihmisten aktivointi”

Vihti

Toiminnallinen diakonia:
”uutta diakoniaa”

Lahti

Lahden Yhteinen keittiö pilotissa kokonaisvaltainen apu toteutuu ruokapöydän kohtaamisessa. Keskeistä toiminnassa on erilaisten ihmisten kohtaaminen ja hetkeen heittäytyminen.

Lahdessa seurakunta on yhteistyössä kaupungin kanssa luonut verkoston yhteisiä tiloja, joissa voi ruokailla, kahvitella tai tulla harrastamaan yhteiseen tilaan. Keskuksena toimii Lahden kaupungin, Lahden seurakuntayhtymän ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän yhteinen monitoimikeskus Takatasku. Useat organisaatiot ja eri ihmiset toimivat yhteistyössä saman Yhteisen keittiön vision äärellä. Yhteisen keittiön lounasruokailu toimii samalla yhteisenä tilana, jossa voi tavata kaupunkilaisia sekä harrastaa ja osallistua erilaisiin toimintoihin.

Lahden jokaisessa viidessä seurakunnassa on tarjolla joka viikko edullinen lounasruoka nimellä ”Yhteinen keittiö”. Ruokailut tulivat vuosia jatkuneen ruokakassien jakamisen tilalle. Yhteinen keittiö -nimellä kulkevassa toiminnassa ideana on yhdessä ruokailu ja yksinäisyyden torjuminen. Tämä toteutuu lämpimän lounaan äärellä. Yhteinen ruokailu mahdollistaa ihmisten kohtaamisen ja näin myös sosiaalisen kanssakäymisen.

Tavoitteena on, että ruokailuissa käyminen olisi sosiaalinen tapahtuma mahdollisimman monelle kaupunkilaiselle.

Maanantaisin klo 11.30-12.15 Liipolan seurakuntakeskus
Keskiviikkoisin klo 11.30-12.30 seurakuntakeskus Kirkkokatu 5
Torstaisin
klo 11.00-11.45 Nastolan seurakuntatalo
Torstaisin
klo 12.00-13.30 Joutjärven kirkko
Perjantaisin klo 11.00-12 Salpausselän kirkko

Porvoo

Porvoon Yhteinen keittiö -hanke elävöittää kaupunkikulttuuria ja lisää yhteisöllisyyttä osallistamalla ihmiset yhteisen ruuanlaiton ja ruokailun ympärille. Porvoon Yhteinen keittiö kokoaa kaikki Porvoon seudun toimijat tekemään yhdessä ja levittäytyy kaikkialle Porvoon lähialueelle ja kaikkien ihmisten ulottuville.

Seinäjoki

Seinäjoella sijaitseva toimintojentalo on matalan kynnyksen kohtaamis- ja harrastuspaikka, joka vahvistaa osallisuutta sekä ehkäisee ja lievittää yksinäisyyttä. Se on tarkoitettu koko kaupungin ja sitä ympäröivän maakunnan ihmisille. Talo toimii myös Seinäjoen kaupungin työhönvalmennusyksikkönä ja on yksi osa Seinäjoen kaupungin Työllisyystaloa.

Tampere

Tampere on yksi Yhteinen keittiö -hankkeen viidestä pilotista. Tampereen pilottikeittiöt ovat Peipontuvan korttelikerho Peltolammilla, Pispan palvelukeskus Hyhkyssä ja Koilliskeskus Linnainmaalla.
Yhteinen terveellisen ruoan suunnitteleminen ja valmistaminen sekä yhteinen ateriointi voivat olla osa yhteisen keittiön toteutusta pääpainon ollessa yhteisöllisessä kohtaamisessa. Hankkeen tavoitteena on myös lisätä terveitä elintapoja, arjessa selviytymistä sekä vähentää ruokahävikkiä.

Vihti

Vihdin Yhteinen keittiö pilotin perusidea on avoimien ovien paikka kaikille ja kaikenikäisille ihmisille.

Toivon Paikka on auki kahtena päivänä viikossa: Nummelassa os. Kappelitie 5 keskiviikkoisin klo 15-19 ja torstaisin klo 11-15 ja Kirkonkylässä Vihdin seurakuntatalolla os. Niuhalanraitti 6b Toivon Paikan Olkkari maanantaisin klo 11-15.

Ruokailumahdollisuuden lisäksi Toivon Paikassa on mahdollista jutella muiden kävijöiden ja työntekijöiden kanssa. Tilassa on tietokone, jota asiakkaat saavat käyttää ja myös printteri sekä pyykinpesukone ja kuivausrumpu, joita henkilöt joilla ei ole mahdollisuutta pestä pyykkiä voivat pestä siellä. Toivon Paikassa jaetaan EU-ruokaa ja sekä kaupasta saatua lahjoitusruokaa. Tarvittaessa diakoniatyö antaa ruokalippuja asiakkailleen Toivon Paikan ruokailuun.

Toivon Paikassa on mahdollisuus toteuttaa myös erilaista harrastus- ja ryhmätoimintaa. Ruokailujen yhteydessä toimii useita tukiverkostoja. Paikalla on aina vähintään yksi diakoniatyöntekijä ja muita seurakunnan työntekijöitä sekä sosiaalityöntekijä noin kerran kuukaudessa, työntekijä mielenterveysseurasta ja muita mahdollisia verkostojen työntekijöitä. Kuntouttavan työtoiminnan avulla työllistetään keittiö- ja siivoustehtäviin.

Vapaaehtoiset ja työntekijät yhdessä suunnittelevat ja toteuttavat niitä toimintoja joihin nousee tarvetta. Perushyöty kävijöille on arjen rutiinien vilkastuminen ja arkielämän positiiviset kokemukset. Tervetuloa mukaan!