Toimintojen talo eli tuttavallisemmin Toimari on monien toimintojen talo Seinäjoella. Toimarilla on avoinna joka arkipäivä lounaskahvila, jossa on edullisesti myynnissä maukasta kotiruokaa sekä tuoreita leivonnaisia. Toimarilla toimii myös joka arkisin kirpputori. Toimintojen talo on sekä asukkaiden kohtaamispaikka että Seinäjoen kaupungin työhönvalmennusyksikkö. ”Työvalmennuksessa on tällä hetkellä 37 henkilöä ja he työskentelevät muun muassa keittiössä, kahvilassa ja kirpputorilla.”, kertoo työvalmentaja Tiina Lenkkeri. Kelan palveluasiantuntijat vierailevat Toimarissa kerran kuukaudessa ja heiltä voi kysyä Kelan palveluista. Samoin diakoniatyöntekijä ja sosiaaliohjaaja ovat Toimarissa kerran kuukaudessa ja heidän kanssaan voi jutella mieltä painavista asioista. Tiina Lenkkerin mukaan talon alkuperä kumpuaa yhteisöllisyydestä ja se on edelleen talon tärkein arvo. Vastuu talon toiminnasta on Toimintojentaloyhdistys ry:lla ja Seinäjoen kaupungilla.

 

”Tittelit voi jättää narikkaan.”, kertoo Tiina Lenkkeri ja esittelee Toimarin eteisessä olevaa Tittelinarikkaa. Toimarissa jokainen on samanarvoinen eikä titteleitä mietitä.

 

 

Lilli on ollut kahden kuukauden ajan palkkatuella Toimarissa ja on viihtynyt todella hyvin. Hän työskentelee sekä kahvilan että kirpputorin puolella. ”Tämä on sellainen hyvän mielen paikka.”, toteaa Lilli. Ja Pohjanmaalla kun ollaan, hän jatkaa nauraen: ”Tämä on kaiken keskipiste, sillä täällä tapahtuu.” Lillin mukaan Toimarissa on yhteisöllisyyttä ihmisten parissa. Hän kertoo, että jos joku ei ole käynyt muutamaan päivään, niin aletaan pohtia, että missä hän on ja miten hänelle kuuluu.

 

Matti (vas.), Jussi ja Ilkka käyvät usein töistä lounastauolla syömässä Toimarissa. ”Sopivan viihtyisä ja kokoava paikka.”, kuvaa Matti Toimaria. Hän kehuu monipuolista lounasta ja erityisesti salaattipöytää. Jussin mielestä on hyvä, että Toimari on rauhallinen lounaspaikka.  Paulikin työskentelee lähellä Toimaria ja käy melkein joka päivä syömässä. ”Täällä on hyvä ja edullinen ruoka sekä sattuu olemaan työmaata lähellä.”, toteaa Pauli. Erityisesti Pauli kehuu Toimarin kahvia. ”Tosi hyvä kahvi, voisi sanoa, että alueen paras kahvi.” Myös Ari käy päivittäin syömässä ja pohtii, että Toimari on tärkeä paikka ikäihmisille, mutta toki myös nuoremmille.

 

Mika Kankaanpään (vas.) mielestä Toimari on hyvällä sijainnilla ja kehuu erityisesti suurta parkkipaikkaa, jossa on tilaa isoille autoille. Hän itse ajaa yhdistelmäajoneuvoa ja saa sen hyvin parkkeerattua Toimarin parkkipaikalle. Hänen mielestään Toimarissa on kaikki tarpeellinen. ”Täältä saa nisua, teetä ja syömistä, ja se riittää.”, summaa Mika.

 

Kati on työkokeilussa kahvilassa ja kirpputorilla. ”Täällä saa tehdä ja häärätä ja näkee ihmisiä. Lisäksi täällä on ihanat työkaverit.”, kertoo Kati.

 

Varpu Rautio käy usein Toimarissa. ”Tämä on ihana paikka. Olen yksin ja sukulaiset kaukana ja tänne voi tulla myös kaverin kanssa kahville. Kirpputori on myös hyvä paikka ja nytkin tuli tehtyä ostoksia. Ihmiset ja emännät ovat ystävällisiä.”, Varpu kertoo. Hänen mukaansa Toimarissa on hyvin monipuolista ohjelmaa. ”Tiistaisin mennään yhdessä lenkille ja juodaan kahvit päälle. Täällä on käynyt erilaisia vierailijoita, kuten kansanedustajia ja tangokuninkaallisia. Täällä opetetaan netin käyttöä täältä voi pyytää tietokonetukea myös kotiin.”, luettelee Varpu. Hänen mielestään Toimarista löytyy jo aivan kaikkea, mutta innokkaana maalaajana hän toivoo, että maalauskurssi voisi tulla vielä toisen kerran. Viimeksi maalauskurssin jälkeen syntyneistä taideteoksista oli Toimarissa näyttely. Myös Varpun tauluja on ollut esillä näyttelyssä.

 

Toimarissa toimii myös ”mummolavuokraus”, josta ei kuitenkaan vuokrata mummoja vaan sieltä voi vuokrata lastenistuimen, turvakaukalon tai matkasängyn. Lisäksi tiloja voi vuokrata kokouksiin, juhliin tai saunailtoihin. Toimarissa on myös mahdollisuus käyttää tietokonetta asioiden hoitoon sekä saada tietokoneen käyttöön tukea tai mitata verenpaineen.

 

Lasten huoneen seinän on maalannut Toimarissa työskennellyt.