Yhteinen keittiö Janakkalassa sijaitsee päivätoimintakeskus Ojatuvassa. Ojatuvalla voi muun muassa käyttää tietokonetta, lukea päivän lehdet, ruokailla ja kahvitella edullisesti, pestä pyykkiä sekä tavata terveydenhoitajan tai käyttää parturipalveluita sovittuina päivinä. Ojatuvalta on mahdollista saada myös kauppojen lahjoittamaa ylijäämäruokaa. Ojatupa on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.30 – 12 ja toimintaa ylläpidetään yhteistyössä Janakkalan seurakunnan ja kunnan kanssa. ”Terveydenhoitaja käy Ojatuvalla kerran kuukaudessa. Hän on tavannut ihmisiä, mitannut verenpainetta ja neuvonut terveyteen liittyvissä asioissa. Myös parturi käy täällä kerran kuukaudessa ja silloin on mahdollisuus edulliseen hiusten leikkaukseen.”, kertoo Janakkalan seurakunnan diakoni Tiina Anttila.

Anja kehuu Ojatuvan ystävällistä ilmapiiriä ja kertoo, että ihmiset ovat tulleet avoimemmiksi ja tutummiksi. Anja kertoo, että käy Ojatuvalla sen johdosta, että siellä tapaa ihania ihmisiä. Anja on kutsunut Ojatuvalle myös uusia ihmisiä ja moni on lähtenytkin Ojatuvalle Anjan houkuttelemana. Ojatuvalla on runsaasti kävijöitä, sillä kuukausittain on ollut noin 800-1000 kävijää. Mervi on käynyt Ojatuvalla vuoden verran noin muutaman kerran viikossa. ”Tämä on suuri apu ja tästä saa suuren säästön. Lisäksi tullaan tutuiksi ja saa uusia tuttavuuksia”, kertoo Mervi. Välillä Ojatuvalla tehdään myös käsitöitä, käydään saunomassa sekä paistetaan lettuja ja makkaraa.

 

Tiistaisin on tarjolla Hyvän tahdon ruokaa.

 

Tiistaisin Ojatuvalla syödään Hyvän tahdon ruokaa, joka on Turengin ala- ja yläkoulusta ja lukiosta sekä kunnan keskuskeittiöltä lahjoituksena saatua ylijäämäruokaa. Ruokaa on tarjolla, mikäli sitä jää kunnan kouluruokailuista, mutta hyvin usein sitä jää. Hyvän tahdon ruoka on maksuton ja muina päivinä Ojatuvalla saa edullisesti kahvia, leipää ja lounasta. Janakkalan paikallinen erikoisuus näkyy siinä, että usein on jaossa myös Turengin jäätelötehtaan lahjoittamaa jäätelöä.

 

 

Unto Rajamäen mielestä on rikkaus, että Ojatuvalla käy hyvin erilaisia ihmisiä.

 

Unto Rajamäen mukaan merkityksellisintä Ojatuvalla on erilaiset ihmiset.  Unto jäi leskeksi joitakin vuosia sitten ja toimi sitä ennen puolisonsa omaishoitajana. Puolison kuoleman jälkeen hän alkoi kuitenkin käydä Ojatuvalla.  Unto kertoo, että puolison kuoleman jälkeen hän eli hyvin raskasta aikaa ja elämä oli tyhjää. ”Mutta nyt on täyttä.”, Unto kertoo hymyillen. Unto löysi Ojatuvalta uuden rakkauden. Samoihin aikoihin Ojatuvalla kävi myös Inga ja sen jälkeen Inga ja Untoa ovat olleet yhdessä. Nyt he myös toimivat yhdessä vapaaehtoisina Ojatuvalla. ”Negatiiviset asiat eivät välttämättä ole huono juttu, vaan niistä voi seurata jotain hyvää.”, pohtii Unto. Ingan mielestä Ojatuvalla oppii uusia asioita ja näkee ihmisiä eri olosuhteista.  ”Täällä voi olla vapaasti, sillä täällä kaikki ovat samanarvoisia ja niin sen pitää ollakin.”, toteaa Inga. Hänen mielestään Ojatuvalla on iso merkitys paikkakunnalla.  ”Tämä on tärkeä paikka Janakkalalle. Täällä tehdään hyvää työtä ja autetaan toinen toisiamme. Tällaisia paikkoja pitäisi olla enemmän muuallakin Suomessa.”, pohtii Inga

 

Elvi kehuu lämpimästi Ojatupaa.

 

Elvi on vakituinen ja hyvin tyytyväinen kävijä Ojatuvalla.  ”Täällä on seurustelua eikä tarvitse olla yksin ja on valmista ja halpaa ruokaa, jota voi saada myös mukaan ja täällä toivotetaan tervetulleeksi toisenkin kerran.”, kertoo Elvi. Hän kuitenkin harmittelee sitä, että joku saattaa luulla, että Ojatupa ei kuulu kaikille. Elvi onkin tuonut kylillä vahvasti esiin sitä, että Ojatupa kuuluu ihan jokaiselle. ”Mainostakaa, että tänne vaan! Tämä paikka on kaikille.”, ohjeistaa Elvi nuorempiaan.