Porvoon yhteisessä keittiössä on täysi tohina päällä. Gammelbackan monitoimitalon keittiössä valmistetaan yhteistä ateriaa joka keskiviikko klo 12 ja syömään voi tulla klo 16. Porvoon yhteiseen keittiöön eli Korttelikeittiöön tulee lahjoituksena elintarvikkeita, lihaa, leipää, vihanneksia ja hedelmiä viereisestä K-marketista. Ruokailu on osallistujille maksuton, mutta halutessaan voi laittaa lippaaseen vapaaehtoisen maksun, jotta voidaan ostaa niitä ruokatarvikkeita, joita ei tule lahjoituksena. Porvoossa Korttelikeittiön toimintaa pyörittää Tatsi ry (Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry).  Porvoon kaupunki ja seurakunta ovat tukemassa korttelikeittiön toimintaa ja lisäksi yhteistyötä on ollut myös Marttojen, maa- ja kotitalousnaisten sekä Porvoon työnhakijoiden kanssa.

Maija Taskinen (vas.) ja Pirkko Huhtala vaivaavat ruissämpylätaikinaa päivällistä varten. Maijan mielestä korttelikeittiössä on mukavia ihmisiä ja oppii uusia ruokajuttuja. Maija on ollut kokkaamassa melkein joka kerta. ”Olen sanonut monille, että tulkaa. Tekee hyvää ihmiselle olla yhteisessä keittiössä.”, kertoo Maija ja iloitsee siitä, että koko ajan mukaan on tullut uusia ihmisiä. Maija myös korostaa, ettei tarvitse edes tulla tekemään mitään vaan voi tulla myös seuraamaan tai ihan vaan syömään.

 

Risto Salama valmistaa illaksi karjalanpaistia. Risto ei ole ollut vielä kovin pitkään, sillä oli viikko sitten ensimmäisen kerran. ”Oli niin mukavaa, että päätin tulla toisenkin kerran.”, kertoo Risto ja on nyt valmistamassa karjalanpaistia. Risto oli kuullut yhteisestä keittiöstä tuttujen kautta ja nähnyt myös lehdessä ilmoituksen.

 

Tuija Wilenius valmistaa salaattia päivällistä varten. ”Olen tällainen sekatyömies, kuorin perunoita ja tiskaan. Mä todella tykkään tästä. Täällä saa myös jutella eri ihmisten kanssa.”, kertoo Tuija. Hän kertoo, että kun tuli ensimmäisen kerran niin ei tuntenut ketään eikä ollut yhtään tuttua, mutta nyt on tullut paljon tuttuja.

 

Keittiön väkeä kuvassa Porvoossa, sillä aikaa kun karjalanpaisti muhii uunissa.

 

Korttelikeittiö kokoontui aiemmin pienessä keittiössä, mutta muutama kuukausi sitten he saivat onneksi isommat tilat.  ”Ruokaa on ollut tekemässä keskimäärin 10 vapaaehtoista ja syöjiä on ollut noin 30-40 henkilöä. Toiminta on kasvanut paljon.”, kertoo Porvoon yhteisen keittiön projektikoordinaattori Sinikka Mokkila. Korttelikeittiössä on ollut myös sieni- ja marjaretkiä, villiyrttikursseja ja tulossa on ruokakurssi, jossa opetellaan erityisruokavalioille sopivien ruokien valmistusta. Sinikka pitää työstään paljon. ”Minulle sopii tämä työ, sillä tässä saa käyttää luovuutta ja mielikuvitusta reippaasti.”, sanoo Sinikka.

Sinikka Mokkila

 

Projektityöntekijä Laura Montonen korostaa yhdessä tekemisen ja oppimisen merkitystä. ”Kaikki yhdessä oppiminen on hauskaa. Palkitsevaa on myös se, että ihmiset tulevat syömään ja kiittävät.”, summaa Laura.  Kesällä on tulossa teemaruokailuita, joissa grillataan tai tehdään pizzaa ja joihin kutsutaan erityisesti nuoria.

 

Herkullinen päivällinen odottaa syöjiä Korttelikeittiössä.

 

 

Korttelikeittiöllä on myös oma yrttitarha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raija (vas.), Pauli ja Soili nauttivat ruoasta. ”Täällä on todella hyvät ruoat.”, kehuu Soili. Raija on tullut Paulin kanssa syömään nyt ensimmäisen kerran, sillä Soili on kehunut Korttelikeittiötä. ”Soili on varsinainen koollekutsuja.”, kertoo Raija. Myös Raija Niskanen on tullut alun perin syömään Soilin kutsumana. ”Kun työttömänä ja pienellä eläkkeellä elää, niin on hienoa, että pääsee tänne syömään hyvää ja terveellistä ruokaa.”, kertoo Raija. Hänen mielestään on tärkeää, että ruokailu on samalla myös sosiaalinen tapahtuma ja että ihmiset lähtevät pois neljän seinän sisältä. ”Kiitokset vapaaehtoisille, he tekevät sydämellä hyvää ruokaa.”, kiittelee Raija.

Raija Niskanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapio Soinsaaren mielestä on hyvä, että ihmisen taustalla ei ole mitään merkitystä Korttelikeittiössä. Kaikki ovat samanarvoisia. ”Kaikki ollaan samassa sopassa.”, pohtii Tapio. Hänen mielestään parasta on se, että Korttelikeittiössä luodaan uusia ystävyyssuhteita. ”Tämä luo turvallisuuden tunnetta, jos on esimerkiksi puoliso kuollut. Ihmiset pitää täällä huolta toinen toisistaan, täällä voi kuunnella toisten murheita ja auttaa toinen toista.”, kuvaa Tapio. ”Täältä saa latauksen sosiaalista yhteenkuuluvaisuutta ja sillä pärjää sitten viikon eteenpäin seuraavaan korttelikeittiöön asti.”, jatkaa Tapio. Tapio on tullut korttelikeittiöön vaimon houkuttelemana ja järjestää nyt sinne kyydityksiä tai toimii itse autokuskina niille, joilla ei ole kyytiä korttelikeittiöön. Lisäksi hän toimii korjausmiehenä, jos jokin paikka Korttelikeittiössä tarvitsee korjausta.

Tapio Soinsaari

Krista, Juho (sylissä) ja Reino ovat käyneet kerran aikaisemmin Korttelikeittiössä ja tulivat nyt uudestaan. ”Hyvää ruokaa ja näkee muita ihmisiä.”, kertoo Krista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruokailun jälkeen on pajukurssi, joka järjestetään yhteistyössä Perheiden puutarha ry:n kanssa. Seppo Kinnunen vastaa Perheiden puutarhan toiminnasta ja kertoo, että ovat tehneet yhteisten tapahtumien johdosta hyvää yhteistyötä Porvoon korttelikeittiön kanssa. ”Saman asian äärellä ollaan, yhteisöllisyyttä ja sapuskaa. Luontevaa yhteistyötä.”, summaa Seppo. Petra Martinez on ohjaamassa pajukurssia ja tänään on tarkoitus tehdä pajumajoja.

 

 

Tari Lillemets (oik.) asuu lähellä ja kuuli pajukurssista Sepolta ja tuli mukaan perheensä kanssa. Ennen majan rakennusta he lajittelevat pajun oksat eri kasoihin.

 

 

 

Seppo (vas.), Tari ja Petra. Yhteistyöllä valmistuu hieno pajumaja.

Anni Lillemets sekä lapset Rosalii ja Lilimarii tulivat seuraamaan pajumajan valmistumista.