Äänekoskella Yhteisessä keittiössä kokoonnutaan joka torstai yhteisen aamupuuron äärelle. Puurolle Äänekosken seurakuntakeskukseen voi poiketa aamulla kerhoon, kouluun, töihin, kotiin tai mihin tahansa menevä ja jumpalta, lenkiltä, kaupasta, töistä tai mistä tahansa tuleva. Puuron ovat valmistaneet seurakuntakeskuksen emäntä Anna Piilonen ja Eija Kautto, joka on työkokeilussa Äänekosken seurakunnassa sekä vapaaehtoinen Meeri Räsänen.

 

Anna Piilonen (vas.) ja Eija Kautto. Eijan mielestä on mukava, kun aamupuuron aikana näkee ihmisiä.

 

Puuron lisäksi on tarjolla kiisseliä, voileipää ja pullaa sekä kahvia ja teetä. Leivät ja pullat on lahjoittanut Äänekosken K-Citymarket ja monet puurolla kävijät ovat lahjoittaneet marjoja, joista on tehty puuron seuraksi kiisseliä. Aamiainen on kävijöille maksuton. Aamupuuroa on tarjolla Äänekosken seurakunnassa Äänekosken ja Suolahden seurakuntataloilla torstaisin sekä tiistaisin Konginkankaalla.

 

Meeri Räsänen (kuvassa) on toiminut vapaaehtoisena Aamupuurolla alusta lähtien. Meerin mielestä on ihana, että ihmiset tulevat hymyssä suin aamupuurolle. ”Kesätauon aikana monet ovat tulleet kysymään, että milloin alkaa Aamupuuro”, kertoo Meeri. Äänekoskella Aamupuurolle ovat löytäneet tiensä niin lapsiperheet, koululaiset, nuoret kuin ikäihmiset. Moni käy aamupuurolla myös ennen töihin menoa. Viereisestä koulusta on tullut jopa opettajia luokkiensa kanssa aamupuurolle. Sukupolvien kohtaamista tapahtuu siis runsain määrin Aamupuurolla.

 

Heikki Lahtinen (kesk.) käy aamupuurolla melkein joka viikko. ”Ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa, olisi tyhmää, jos tätä ei käytettäisi. Ruoat ovat loistavia ja sitä on riittävästi.”, sanoo Heikki. Myös 90- vuotias Vilho Hyytiäinen (vas.) on hyvin tyytyväinen. ”Olen yksinäinen mies ja Heikki sanoi kerran, että ala hyvä mies käymään Aamupuurolla.”, kertoo Vilho. Ja niin Vilho tuli ensimmäistä kertaa puurolle. Tauno Ruuskan (oik.) mielestä suurin syy tulla aamupuurolle on se, että pääsee toisten seuraan. Heikki, Tauno ja Vilho toteavatkin yhdestä suusta, että tärkeintä aamupuurolla on se, että tapaa vanhoja kavereita ja tutustuu myös uusiin kavereihin. Vilho kehuu erityisesti sitä, että puurolle tulevat koululaiset käyttäytyvät niin hyvin ja tervehtivät kauniisti.

Heikki ja Tauno ovat olleet samalla luokalla koulussa noin 70 vuotta sitten, mutta eivät ole olleet tekemisissä vuosikausiin, mutta Aamupuurolla vanhat koulutoverit ovat löytäneet toisensa uudestaan. Aamupuurolla on selvinnyt myös se, että Tauno ja Vilho ovat sukulaisia.  Vilho ei aluksi tiennyt, voiko aamupuurolle tulla ihan kaikki, mutta nyt sekin on selvinnyt, että ihan kaikki vauvasta vaariin ovat tervetulleita aamupuurolle. ”Kaikki asiat selviää.”, summaa Vilho. Vilho kertoo myös, että heillä on usein ajankohtaisia keskustelunaiheita puuron äärellä. Nyt he ovat esimerkiksi olleet huolissaan maataloustuottajien toimeentulosta. ”Heiltähän tämä meidän puuro tulee.”, sanoo Tauno. Vilhon mielestä merkittävässä asemassa Aamupuurolla ovat vapaaehtoiset, jotka ovat sitä valmistamassa.

 

Aamupuurolla pöydän ääressä vasemmalla puolella Erkki Huuskonen (edessä), Tapio Perhovuori ja Hilkka Nevalainen sekä pöydän oikealla puolella Sisko Huuskonen (edessä), Eeva Tuomi ja Mirja Vainiontaus.

 

Eevan mielestä on mukava tulla puurolle, sillä siellä näkee sellaisia ihmisiä, joita ei näe töissä. Erkki ja Sisko Huuskonen ovat tulleet ensimmäistä kertaa Aamupuurolle, sillä Hilkka ja Mirja mainostivat sitä heille ja päättivät tulla katsomaan. ”Varmasti tulemme toisenkin kerran, tämä on erinomainen asia.”, kiittelevät Erkki ja Sisko.

 

Pauliina Pirttiahon (kuvassa) mielestä on hienoa, että aamupalapöytä on kauniisti katettu ja ruoat laitettu kauniisti esille. Pauliinan mukana on tullut puurolle myös hänen poikansa Eeli 4 v. ”Hienoa, kun tämä on kaikille tarkoitettu ja kuka vain voi tulla.”, kiittelee Pauliina.  Merja on ollut vaunulenkillä Unton (6 kk)  kanssa ja tulivat sen jälkeen aamupuurolle. Merja kuuli toiminnasta ensimmäisen kerran viime keväänä Äänekosken perhekeskuksessa Toukkatuvalla. Merjan mielestä erityisen hyvää on se, että aamupuurolla on pitkä aikaväli klo 7.30-10, jolloin sinne voi tulla. ”Tosi hyvin haudutettua puuroa.”, kehuu lisäksi Merja. Hänen mielestään myös yhteinen iltapala ja naisten saunailta voisi olla kiva.

 

Sanna Rantala (oik.), Noel 4 v. ja Leo 1v. ovat tulleet ensimmäistä kertaa puurolle. Noelin ja Leon sisko meni päiväkerhoon ja he päättivät tulla siksi aikaa aamupuurolle. ”Tämähän on oikein ihana! En tiedä olisinko tullut tänne, jos lastenohjaaja Riitta ei olisi rohkaissut käymään.”, kertoo Sanna.

 

Suvin mielestä on hyvä, että puuro kestää kymmeneen, jotta ei tarvitse herätä kuudelta ja samalla tulee syötyä monipuolinen aamupala.

 

Maria Keljo (oik.) on ollut 100 % tyytyväinen aamupuuroon. Hänen mielestään on hienoa, että myös kauppa tukee toimintaa. ”Täällä saa virkistystä ja sielunhoitoa ja kun tietää toisten vaikeita tilanteita, voi tuoda johonkin väliin kauniin sanan rohkaisuksi.  Yhteisessä tilassa ruoka myös maistuu 10 kertaa paremmalta. ” kuvaa Maria. Eija Puusti (vas.) ja Maria Keljo ovat siskoksia ja tulevat usein yhdessä Aamupuurolle. Eijan mielestä Aamupuuro tekee paikallisille ihmisille seurakuntaa tutuksi. Maria sanoo, että tulisi tippa silmään, jos toiminta ei jatkuisi. Niin tarpeelliseksi se on koettu. ”Kun tällaista järjestetään, niin tulee sellainen olo, että välitetään.”, sanoo Maria liikuttuneena.

Äänekosken seurakunnan diakoni Erkki Tourunen (kesk.) kertoo, että Aamupuuro-toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Kesätauon jälkeen puurolla oli melkein sata ihmistä ja keväällä kävijöitä oli jopa 140. Hänen mielestään on hienoa, että Aamupuurolla voi jutella kahden kesken tai ryhmissä, sillä Aamupuuro on myös kohtaamisen ja kuuntelemisen paikka. Erkki kertoo, että ihmisille on täytynyt teroittaa, että Aamupuuro on kaikille avointa. ”Olemme rohkaisseet ihmisiä, että kerro kaverille ja ota kaveri mukaan.”, sanoo Erkki. On hienoa, että myös eri ammattiryhmiä kuten poliiseja ja sosiaalityöntekijöitä on käynyt puurolla. ”Ehkä tarvitaan juuri sitä, että opitaan olemaan yhdessä erilaiset ihmiset.”, pohtii Erkki. ”Tässä on paljon muutakin kuin puuroa.”, toteaa puolestaan seurakunnan lastenohjaaja Riitta Valkeejärvi Aamupuurosta.