Jos osallisuus olisi kakku, millaiset ainekset reseptiin tarvittaisiin? Maukas kakku tarvitsee onnistuakseen tietyt perusainekset ja sopivat kypsymisolosuhteet. Muutoin lopputuloksena voi olla vähemmän maukas, sisältä raaka ja jopa syömäkelvoton pannukakku.

Perusaineksina osallisuuden kakussa ovat luottamus, vuorovaikutus ja elämän mieli ja merkityksellisyys. Luottamus itseen, omaan tekemiseen, osaamiseen ja tietämykseen sekä luottamus toisiin ja vaikkapa toisten ammattitaitoon ja välittämiseen, edellyttävät vuorovaikutusta toisten kanssa. Näistä aineksista syntyy sitko eli rakenne, jonka varassa osallisuus kohoaa.

Seuraavaksi perusaineksiin lisätään tietoja ja taitoja, eli osaamista, joka käytetään yhteiseksi hyväksi. Maun mukaan lisätään myös ripaus erilaisia palveluhyödykkeitä, joilla mahdollisia yhteisen toiminnan puutteita täydennetään. Joukkoon tulee lisätä myös riittävästi toimeentuloa ja toimintakykyä, jotta pysytään hengissä ja terveenä ja pystytään toimimaan. Ainesosat nostellaan huolellisesti perusainesten joukkoon kuin aromikkaat mausteet ainakin. Vatkaamista ei suositella.

Kypsennysolosuhteet ovat yhtä tärkeitä kuin ainesosatkin. Mitä suurempi ja mehevämpi kakku, sitä lempeämmän ja pidemmän kypsymisajan se vaatii. Kakkua ei kannata ravistella tai sen kypsymistä varmistella liian aikaisin.

Valmis osallisuuden kakku saa hetken levähtää, ennen kuin se kumotaan lautaselle. Parhaiten kakku valmistuu ja myös maistuu yhteisessä keittiössä,  hyvässä seurassa ja mieluiten yhteisen pöydän ääressä.

Osallisuuskakun ainekset ovat Sokran osallisuuden viitekehyksestä.

Teija Nuutinen, projektipäällikkö, YTL
Ruokajonosta osallisuuteen -projekti 2018-2020 (ESR)
Sininauhaliitto