Kallion Elokolo Helsingissä on matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka, jota ylläpitää EHYT ry yhteistyössä jäsenjärjestöjensä kanssa. Elokolossa on tarjolla maksuton aamupuuro joka päivä klo 9-12.30. ”Elokolo on auki 365 päivää vuodessa ja tarjolla on ilmainen aamupuuro niin vappuna, juhannuksena ja jouluna.” kertoo Elokolon aluetyöntekijä Mika Mikkonen. Puuron lisäksi Elokolosta voi ostaa voileipää ja kahvia edullisesti.

Elokolon Yhteisessä keittiössä valmistetaan yhdessä ruokaa joka toinen perjantai. Mika Mikkonen on aiemmalta koulutukseltaan ravintolakokki ja suunnittelee menun sekä ohjaa ruoan valmistusta perjantaisin. Nyt on vuorossa lohiseljankan valmistus ja kasvisten ja perunoiden pilkkominen sujuu yhteistyössä hyvin nopeasti. Usein Elokolossa valmistetaan keittoja ja siellä on tehty lohiseljankan lisäksi myös mm. minestrone- ja gulassikeittoa.

 

Olli (oik.) on käynyt Elokolossa jo usean vuoden ajan.  ”Tänne kannattaa tulla, täällä on sellaista porukkaa, joiden kanssa voi jutella ja erinomainen henkilökunta. Lisäksi jos on tietokoneen kanssa ongelmia, täältä kannattaa kysyä ensimmäisenä neuvoa.”, kertoo Olli.  Välillä Elokolossa on yhteistä ohjelmaa, kuten bingoa tai tietokilpailuja ja joskus on myös leirejä ja retkiä. ”Ja mikä parasta, tämä on päihteetön paikka.”, summaa Olli.

 

Hanski (vas.) kertoo, että Elokololla on myös oma kalakerho. He käyvät kalassa lähinnä Korkeasaaren ympäristössä Suomenlahdella. ”Kalaa on tullut. Kuhaa, ahventa ja taimenta, ja myös silakoita on saatu.”, kertoo Hanski, jota myös kutsutaan kalakerhon priimusmoottoriksi. Joskus he ovat tuoneet kalansaaliinsa Elokoloon, jossa ovat valmistaneet kalat yhdessä. Kalat on paistettu tai savustettu, ja on niistä tehty kalakeittoakin. Kalakerho on avoin kaikille eli sinne voi tulla kuka vaan.

 

 

Elokolossa valmistettiin yhdessä herkullista lohiseljankaa, mutta tällä kertaa ei kalakerhon saaliista.

”Täällä on kivoja ystäviä ja kiva henkilökunta. Tulee lähdettyä kotoa pois, ettei vain kotona ole.”, kuvaa Helena Markkanen (kesk.) Elokoloa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonja (kuvassa) on Elokolossa palkkatukityössä ja on viihtynyt hyvin. Sonjan toimenkuvaan kuuluvat mm. kahvilan pyörittäminen ja keittiötyöt. Sonja kertoo, että torstaisin Kanniston leipomo lahjoittaa leipää ja pullaa ja sitä on jaossa Elokolon kävijöille. Anu on tehnyt pannulapuista taideteoksen Elokolon seinälle. ”Käynti Elokolossa on hyvä päivän aloitus.”, kuvaa Anu.

 

Hanski (vas.), Olli ja Seppo antavat hyvät pisteet lohiseljankalle. ”Oikein hyvää soppaa, niin kuin aina.”, he toteavat yksissä tuumin.