Yhteisessä keittiössä Turun Elokolossa järjestetään kerran kuukaudessa tiistaisin ”Keskustelevan aamupuuron” brunssiaamiaiset. Elokolossa aamubrunssi valmistetaan yhdessä ja kaikki voivat ottaa osaa ruoan valmistukseen. Toki voi tulla vain syömään ja nauttimaan herkullisesta puurosta. Aamupuuron äärellä kuullaan ja keskustellaan ajankohtaisista teemoista. Turun Elokolo on matalan kynnyksen päihteetön kohtaamispaikka, jota ylläpitää EHYT ry yhteistyössä Turun Alueen Elämäntapayhdistyksen kanssa. ”Elokolo on ihmisyyttä ja yhteisöllisyyttä tukeva paikka.”, kuvaa Liisa Äyräs Elokoloa.

 

Brunssin teemana oli tällä kertaa hävikkiruoka. Elokolon opintovapaalla oleva aluetyöntekijä Liisa Äyräs (kuvassa oik.) piti alustuksen hävikkiruoasta ja siitä voiko hävikkiruokaa käyttää. Keskustelevia aamupuuroja järjestävät yhteistyössä Turun Elokolo, Ehyt ry, Turun Seudun työttömät sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä/Diakoniakeskus.

Liisa toi esiin alustuksessaan häkellyttävän tiedon siitä, että maailmassa jopa 1/3 kaikesta tuotetusta ruoasta menee pilalle. Kehitysmaissa se usein johtuu siitä, ettei ole sopivia varastotiloja, mutta kehittyneissä maissa se johtuu usein ainoastaan huolimattomuudesta ja välinpitämättömyydestä. Suomessa hävikkiruokaa tulee eniten kotitalouksista ja kodeissa haaskuun menee eniten maitotaloustuotteita sekä kasviksia. Kaupoista suurin osa hävikkiin meneviä elintarvikkeita ovat kasvikset, leivät ja banaanit. Ravintoloissa suurin hävikki syntyy buffet-ruokailuista. Brunssille osallistujien kesken käytiin hyvää keskustelua siitä, mistä kotona syntyy hävikkiruokaa ja mitä sille voisi tehdä. Liisa Äyrään mukaan kotona kannattaa pitää hävikkiruokapäiviä, jolloin käytetään tähteet jääkaapista. Hävikkiruokapäivää voidaankin kutsua myös perinteiseksi ”pyttipannupäiväksi”.

Maria Raitanen (kuvassa) kertoi hyvän vinkin liittyen siihen mitä tehdä, jos kotona jää ruokaa yli. ”Soitan naapurille ja kysyn, kelpaako teille tai voin myös kutsua kavereita syömään.”, kertoo Maria.

Aamupuuron äärellä käytiin keskustelua myös siitä, mitä eroa on Parasta ennen-merkinnöillä varustetuilla elintarvikkeilla sekä niillä tuotteilla, joissa on merkittynä viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen-tuotteita voi käyttää vielä merkityn päivämäärän jälkeen, jos elintarvike aisteihin perustuen vaikuttaa hyvältä. Viimeinen käyttöpäivä-tuotteet sen sijaan ovat herkästi pilaantuvia ja niissä pilaantumista ei välttämättä huomaa itse. Raimon mukaan kaupassa on käytettävä tervettä järkeä niin, että katsoo mitä ostaa, ettei ruokaa jää hukkaan.

 

Raimon (kuvassa) mielestä Elokoloon kannattaa tulla porukan takia. ”Täällä on kiva käydä, on halpaa kahvia, voi jutella kaverien kanssa ja lisäksi täällä on hyviä palavereja, kun on ollut esimerkiksi sosiaalitoimesta tai edunvalvonnasta vierailijoita.”, kuvaa Raimo. Hän toimii tukihenkilönä, joten on tärkeää tietää mistä voi saada apua ja mihin kannattaa soittaa. Tukihenkilönä Raimo tukee ihmisiä päihteettömässä elämässä. Hänellä itsellään on raittiutta takana hienot 25 vuotta. Raimo haluaa auttaa nyt toisia, sillä on itse saanut aikoinaan apua, kun hänellä oli paha alkoholiongelma ja hän oli asunnottomana. Tuolloin hän nukkui siltojen alla ja kertoo, että hänelle kelpasi kaikki, millä sai pään sekaisin. Turun Elokolon aluetyöntekijän Hilkka Åhman-Närän mukaan Raimo on kävelevä esimerkki siitä, että kaikesta voi selviytyä. Raimo on ollut nyt pitkään raittiina ja lisäksi hän iloitsee siitä, että on saanut välejä kuntoon perheen ja sukulaistensa kanssa. Raimo kertoo, että ratkaisevaa oli se, että hän tunnusti, että tarvitsee apua ja että hän meni asunnottomien ensisuojaan Viipaleeseen 25 vuotta sitten.

 

Jouko tuli ensimmäisen kerran Elokoloon viime keväänä Vexin kutsumana. Hän on viihtynyt Elokolossa, sillä pitää siitä, että siellä voi tavata uusia ihmisiä.

 

Vexi toimii aktiivisesti Elokolossa. Hänen mielestään siellä saa ajan hyvin kulumaan ja erityisesti hän pitää ruoanlaitosta, sillä keittiössä puuhaaminen on hänelle rentoutumista. Hän kertoo, että on ollut mukavaa, kun Elokolosta on tehty myös yhdessä retkiä keilaamaan, minigolfaamaan tai Ruissaloon.

Elokolossa on tehty yhteistyötä eri järjestöjen ja seurakunnan kanssa jo pitkään. Diakoni Satu Pietilän mukaan on ollut hienoa, että he ovat toimineet yhdessä ja linkittyneet toistensa kanssa. ”On valtava etu, kun voi yhdessä ideoida ja tehdä.”, kertoo Satu. Diakoni Satu sekä Elokolon työntekijät Hilkka ja Liisa ovatkin iloisia hyvästä yhteistyöstä ja haluavat toimia yhdessä kävijöiden parhaaksi.

 

Vexi ja Hilkka. Hilkka Åhman-Närän (oik.) mukaan keskustelevat aamupuurot ovat olleet mielenkiintoisia ja mukavia.