Pispan palvelukeskuksessa ja Peipontuvan korttelikerhossa järjestettiin touko – kesäkuussa yhteensä kymmenen ideointi tapahtumaa. Tilaisuuksiin osallistui iäkkäitä ja myös nuorempia, niin Pispan ja Peipontuvan palveluita käyttäviä henkilöitä kuin myös Yhteinen keittiö –hankkeesta kiinnostuneita ihmisiä. Lisäksi mukana oli Tampereen kaupungin hankkeeseen osallistuvia työntekijöitä, TAMKin hoitotyön opiskelijoita ja opettaja, SRK:n työntekijöitä, Likioma –hankkeen väkeä, Hyhkyn päiväkodin lapsia ja työntekijöitä sekä alueella toimivia vapaaehtoisia.

Tapahtumat olivat lämminhenkisiä ja idearikkaita. Ideointia pohjustettiin eri tilaisuuksissa eri aiheilla, teemoilla jotka ovat tärkeitä iäkkään ihmisen hyvinvoinnissa ja arjen elämässä. Aiheita oli esimerkiksi hyvän arjen palaset, liikkumisen tärkeys, hyvän ruoan merkitys ja musiikin voima. Päivän teemasta kerrottiin alkuun pieni tietoisku ja sen jälkeen aihetta työstettiin keskustelemalla tai jollakin aiheeseen sopivalla tavalla. Jokaisen tapahtuman yhteydessä osallistujien kanssa juteltiin ja kyseltiin, millaisia ideoita ja toiveita heillä on Yhteinen keittiö –toiminnalle.

Ideoita kertyikin runsain mitoin – maan ja taivaan väliltä. Muutamia makupaloja:

– vanhojen reseptien jakaminen ja yhdessä ruoanlaitto (limppisoppa, marjapöperö…)

– yhdessä ruokailu, edullisen ruokailun mahdollisuus

– yhteisiä hetkiä eri ikäisten ihmisten kanssa, pelailua, tietokilpailua, laulua, erilaisia kulttuurielämyksiä ja kokemuksia

– monipuolista liikuntaa, toiveita ja tarpeita on erilaisia

– tietoa ja tarinoita terveydestä, historiasta, yhteiskunnasta… keskustelun avauksia eri aiheista

– ryhmätoimintaa

Monilla ideahetkiin osallistuneilla oli tuttavia, ketkä tarvitsisivat arkeensa toimintaa, mutta eivät omin voimin pääse lähtemään kotoaan. Tähän toivottiin hankkeen kautta apua. Paikkojen aukiolo aikoihin toivottiin joustavuutta, joskus olisi mukava käydä vaikka illalla yhteisellä iltapalalla tai ryhmässä – aamun tapahtumat eivät sovi kaikille.

Eri-ikäisten kohtaamiset ja yhdessä oleminen koettiin tärkeäksi. Innolla eteenpäin hankkeen toimintoihin – Yhdessä Yhteisessä Keittiössä ❀

—–

Tekstin on kirjoittanut

Katja Hautsalo, Lehtori, Tampereen Ammattikorkeakoulu